Дубівська громада

Івано-Франківська область, Калуський район

Щодо застосування РРО/ПРРО

Дата: 14.08.2023 17:18
Кількість переглядів: 178

Щодо застосування РРО/ПРРО

 

З 1 січня 2022 року, згідно із Законом України №1017-ІХ від 01.12.2020 року, фізичні особи – підприємці платники єдиного податку другої, третьої та четвертої груп зобовязані застосовувати РРО чи ПРРО при здійсненні готівкових розрахунках з покупцями незалежно від виду діяльності та обсягу доходу.

Запровадження обовязкового РРО/ПРРО має на меті покращення процесу фіскалізації, як одного з механізмів детінізації економіки, збільшення в цілому надходжень до бюджету та полегшення ведення господарської діяльності представниками малого та середнього бізнесу.

Водночас, субєкти господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю на території села, і якщо торгівля не повязана з реалізацією підакцизних товарів та не перевищує граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій (167 розмірів МПЗ (у 2023 році - 7272850 грн.)) мають право здійснювати діяльність без РРО/ПРРО, але з обовязковим застосуванням КОРО і РК. Зазначена норма не застосовується у разі, якщо роздрібна торгівля здійснюється у торговельному обєкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами; такими ФОП також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через Інтернет; органами місцевого самоврядування прийнято рішення про обовязкове застосування на території села РРО/ПРРО.

Слід зазначити, що відповідно до норм Закону України від 06.07.1995 № 265/98-ВР, за порушення застосування РРО/ПРРО або їх відсутність передбачена фінансова відповідальність. У звязку з введенням режиму воєнного стану в Україні, фінансова відповідальність за відсутність касових апаратів до усіх торгівців за період з 1 січня 2022 до 1 жовтня 2023 року не застосовується, окрім тих, що здійснюють продаж підакцизних товарів, валютних цінностей або ж працюють у сфері азартних ігор.

Однак, з 1 серпня 2023 року відповідно до Закону України від 30 червня 2023 року  № 3219, з 1 жовтня 2023 року відновлено відповідальність бізнесу за порушення використання РРО чи ПРРО при здійсненні готівкових операцій.

 

 

 

 

Щодо нарахування мінімального податкового зобовязання

 

У 2023 році фізичні особи – громадяни, які мають у власності земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, вперше отримають податкове повідомлення-рішення з детальним розрахунком суми мінімального податкового зобов’язання за такі земельні ділянки.

Розрахункова сума МПЗ визначається контролюючим органом за формулами, встановленими ст. 381 Податкового кодексу України, в залежності від наявної нормативно грошової оцінки відповідної земельної ділянки або нормативно грошової оцінки 1 гектара ріллі по області.

Сума податку, яка підлягатиме сплаті до бюджету, визначається як позитивна різниця між сумою загального МПЗ та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів розподіляється контролюючим органом пропорційно до питомої ваги площі кожної із земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, та сплачується (перераховується) до місцевих бюджетів за місцезнаходженням таких земельних ділянок  протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

У разі незгоди платника податку з визначеним контролюючим органом загальним МПЗ та/або розрахованою у відповідному податковому повідомленні-рішенні сумою річного податкового зобов’язання з податку такий платник податку має право протягом 30 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення звернутися до контролюючого органу для проведення звірки даних, використаних для розрахунку суми податку, з наданням підтвердних документів, зокрема щодо земельних ділянок, що знаходяться у платника податку у власності та/або постійному користуванні або в оренді (суборенді, емфітевзисі), їх нормативної грошової оцінки та площі; суми доходу, отриманого від реалізації власної сільськогосподарської продукції; суми сплачених податків, зборів, платежів.  

Враховуючи зазначене, з метою посилення роз’яснювальної роботи серед платників податків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій/програмних реєстраторів розрахункових операцій та поновлення відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та нарахування МПЗ надсилаємо Вам друковану продукцію (листівки) для розміщення на веб-сайтах територіальних громад, інформаційних стендах в приміщеннях ЦНАП та адмінприміщеннях територіальних громад.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь