Дубівська громада

Івано-Франківська область, Калуський район

План дій щодо збереження ведмедя бурого в Україні

Дата: 15.03.2023 13:59
Кількість переглядів: 519

        В Україні зникають бурі ведмеді: відомо чому 02 Листопада 2021 16:39 Олена Яценьо Міндовкілля затвердило План дій щодо збереження ведмедя бурого Найбільший хижак України — бурий ведмідь (Ursus arctos L.) — опинився під загрозою вимирання.

 Популяція бурих ведмедів швидко скорочується через людське втручання в ареали їхнього проживання в дикій природі, зокрема полювання та вирубування лісів. Про причини скорочення популяції бурого ведмедя та шляхи розв'язання цієї проблеми — йдеться в матеріалі Zaxid.net. Відомо, що нині в лісах України живе близько 250 бурих ведмедів, переважно в Карпатах і частково на Поліссі. Ще близько 200 тварин утримують у неволі.

      Згідно з даними Міндовкілля, за останні 40 років чисельність бурих ведмедів скоротилася більш ніж утричі. З 2003 року ведмедя бурого занесено до Червоної книги України. Вид визначено як такий, що перебуває під загрозою зникнення. Його також внесено до Додатку II Конвенції про охорону дикої флори та фауни та природних середовищ існування в Європі (Бернської конвенції) і Додатку ІІ Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни та флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES). Які причини зникнення бурих ведмедів в Україні Нині є загроза подальшого істотного скорочення чисельності популяції виду. Це відбувається через деградацію місць їх перебування, а саме: інтенсивну експлуатацію лісів і значне рекреаційне навантаження на них.

     Серед інших причин їх вимирання — браконьєрство, турбування технікою, скорочення кормової бази та висока смертність молодняку. Як зберегти бурого ведмедя.

        Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів затвердило План дій щодо збереження ведмедя бурого в Україні. Відповідний документ розробили спільно з Громадською спілкою "Всесвітній фонд природи Україна" на основі матеріалів, які науковці зібрали за останні 30 років в Українських Карпатах і на Поліссі. Затверджений План дій передбачає:

проведення системних ґрунтовних наукових досліджень, організацію моніторингу популяцій ведмедя, збереження середовищ його існування та формування екологічних коридорів, боротьбу з браконьєрством та проведення відповідних інформаційно-просвітницьких кампаній серед широких верств населення, підготовку та впровадження рекомендацій для підвищення ефективності ведення лісового та мисливського господарства.

     Окрім того, екоактивісти роблять усе можливе, щоб забрати тварин із жахливих умов існування в цирках, зоопарках, ресторанах, притравлювальних станціях і передати їх у реабілітаційні центри. Ведмежих притулків не так багато, найбільші — у Синевирі на Закарпатті та Домажирі на Львівщині, нещодавно відкрився приватний у Сатанові на Хмельниччині, ще по кілька ведмедів живе у Галицькому НПП та на Київщині.

     Нагадаємо, що цієї весни до центру реабілітації бурого ведмедя в НПП "Синевир" привезли визволеного із косівського ресторану ведмедя Юру, який жив там 13 років. За місяць тварина померла, не переживши операції. Розтин показав наявність пластику, зубочисток у кишківнику. Задля розваги його поїли алкоголем, колою, годували чипсами. Нині на 12 га реабілітаційного центру в Синевирі утримуються 32 ведмеді. Їх годують хлібом, яблуками, морквою, іноді рибою та медом. Цього тижня у притулку починають роботи з розширення вольєру для ведмедів додатково на 6 га. Це дасть можливість прилаштувати ще 15-20 тварин.

      Проте за рішеннями судів на вилучення з неволі очікують 30 ведмедів, але для них треба облаштувати додаткову територію. У дикій природі найбільше ведмедів водиться на території національних природних парків "Верховинський", "Синевир" та Карпатського біосферного заповідника. Заборона полювання, вирубки лісів у заповідній зоні та додаткова охорона букових пралісів, які внесено у всесвітню спадщину ЮНЕСКО, сприяють збереженню цих тварин. А за дотриманням порядку стежать лісові рейнджери на подарованих німецьким урядом пікапах і мотоциклах.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь