Дубівська громада

Івано-Франківська область, Калуський район

Безпека на водних об’єктах

Дата: 08.02.2023 19:16
Кількість переглядів: 146

Безпека на водних об’єктах

     Найвищими цінностями суспільства є життя і здоров’я людей. Проте з кожним роком збільшується кількість негативних факторів, що згубно впливають на безпеку життєдіяльності.

      Найбільш корисний відпочинок влітку – це відпочинок на воді. Відповідно до статті 47 «Водного кодексу України» загальне водокористування здійснюється громадянами для задоволення їх потреб (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальствоі т.д.).

      З метою забезпечення безпеки населення на водних об’єктах України та запобігання надзвичайним ситуаціям, загибелі і травматизму людей на воді розроблені Правила охорони життя на водних об’єктах України, затверджені наказом Міністерства внутрішніх справ України від 10.04.2017 № 301. Ці Правила є обов’язковими для виконання центральними органами виконавчої влади, місцевими органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, а також особами, які експлуатують водні об’єкти України.

      Згідно з Правилами місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування визначають місця масового відпочинку людей, купання, рибальства, використання водних об’єктів для спортивних та інших заходів тощо. Крім того, вони щороку подають затверджені місцевими комісіями з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій переліки визначених місць масового відпочинку людей на водних об’єктах територіальним органам ДСНС України та Державної служби України з безпеки на транспорті, а також атестованим аварійно-рятувальним службам, які обслуговують водні об’єкти у своїй зоні відповідальності.

      Підприємства, установи та організації, незалежно від форм власності, особи, які використовують водні об’єкти у спортивних цілях та для відпочинку людей, та організатори масових заходів на воді обладнують і утримують рятувальні пости, забезпечують їх приміщеннями і рятувальними засобами відповідно до вимог цих Правил.

      Відпочиваючи, завжди треба пам’ятати про безпеку. Купатися треба в місцях, які визначені місцевими органами виконавчої влади та обладнані для купання людей, інакше можна отримати травми ніг, які пов’язані з засміченням дна водойми скляними і металевими предметами.

       Першою умовою безпечного відпочинку на воді є вміння плавати. Людина, яка добре плаває, почуває себе на воді спокійно, упевнено, у випадку необхідності може надати допомогу людині, яка потрапила у біду, підтримуючи її на плаву. Врятувати вплав одночасно декількох людей неможливо, тому рятувати треба спочатку одного потопаючого, а потім іншого.

        Щоб не трапилось біди, навіть той, хто вміє добре плавати, повинен постійно бути обережним, уважним, дисциплінованим, і суворо дотримуватись правил безпечної поведінки на воді. До них належить заборона:

– купатися поодинці біля крутих, стрімчастих і зарослих густою рослинністю берегів;

– пірнати з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів;

– запливати за буйки;

– випливати на судновий хід і не наближатися до суден;

– гратися у воді (тягнути когось за ноги під воду, робити захвати шиї, тощо);

– заходити у воду у нетверезому стані.

      У швидкій річці можна потрапити у сильну течію яка підхоплює плавця і починає безладно нести. Непосильна боротьба з течією може вкінець виснажити сили плавця. Тому розсудливіше плисти за течією, періодично відпочиваючи на спині, повільно наближаючись до берега. У випадку, якщо плавець опинився у воді під час сильного пориву вітру, він не зможе вийти з води. У таких випадках необхідно обрати найбільш сильну попутну хвилю, наблизитися на ній до берега і вибігти на нього.

     Причиною загибелі людей на воді можуть бути і вири, які затягують навіть досвідчених плавців, підводні плини, що паралізують волю людини, яка пливе; водорості, що сковують рухи плавця. Вири і ями підступно зустрічаються біля піщаних кос, під берегом, де особливо полюбляють купатися діти.

      Якщо човен перевернувся, головне не розгубитися, зберігати спокій і до прибуття рятувальників триматися за човен (який добре тримається на воді), штовхаючи його до берега. Потрапивши під пліт або вітрило човна, що перекинулися, ні в якому разі не можна заплющувати очі. Варто плисти в тому напрямку, відкіля надходить світло.

У випадку виникнення надзвичайної події негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером «101»!

       Знання та виконання правил поведінки на воді є запорукою безпеки життя, а також отримання задоволення від відпочинку. Необхідно звернути особливу увагу на роз’яснювальну роботу з дітьми в школі, вдома, у дитячих оздоровчих установах, а також через засоби масової інформації.

       Тому звертаємося до вас з проханням: відпочиваючи, дотримуйтесь заходів безпеки. Цінуйте власне життя, бережіть життя своїх дітей.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь