Дубівська громада

Івано-Франківська область, Калуський район

Що варто знати про ентеробіоз

Дата: 15.11.2022 11:27
Кількість переглядів: 338

 

РОЖНЯТІВСЬКИЙ ВІДДІЛ КАЛУСЬКОГО

РАЙОННОГО ВІДДІЛУ

ДУ « ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ»

 

Що варто знати про ентеробіоз .

Один з поширених і неприємних діагнозів, з якими доводиться мати справу багатьом батькам — «ентеробіоз». Даній проблемі варто приділити увагу, щоб бути здатними захистити своїх дітей  . Це захворювання досить поширене і є результатом зараження гостриками.

     Гострики – невеликі сірувато-білі гельмінти величиною всього 2-12 мм  /наукова назва ентеробіоз/.
Глисти-гострики відрізняються високою швидкістю дозрівання яєць, які самки відкладають в області заднього проходу.Саме при попаданні цих яєць в організм, відбувається зараження глистами дітей і дорослих.Особливо часто з’являються глисти у дітей молодшого віку, які пізнають світ, пробуючи все  «на зуб».                                                                                                  

    Яйця  гостриків дуже малі, тому помітити їх неозброєним оком неможливо. А оскільки вони дуже легко розсіюються, то осідають на часточках домашнього пилу, білизні, одязі, іграшках. Затримуються яйця глистів і на руках дітей, особливо під нігтями. Це виключно паразит людини і зараження ним відбувається безпосередньо від людини до людини через меблі, рушники, постільну і натільну білизну, дверні ручки, туалет і т.д. Найбільш поширеним симптомом є свербіж в перианальнійділянці, особливо вночі.

     Основний метод діагностики – це зішкріб шкіри з перианальної ділянки з подальшою мікроскопією. Таке обстеження, ви можете зробити в  паразитологічній лабораторії Рожнятівського відділу КРВ ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ України» за адресою смт.Рожнятів вул.16 Липня 27.     При   негативному результаті протягом 3-5 послідовних днів, зазвичай, дозволяє виключити діагноз- ентеробіоз.

Зразки для виявлення гостриків слід збирати вранці перед ранковим відвідуванням туалету!

Дослідження калу на яйця гельмінтів малоінформативно для діагностики ентеробіозу, тому що яйця рідко потрапляють в пробу калу!

Важливим заходом при лікуванні, є гігієнічна обробка: ретельне миття поверхонь, прання натільної і постільної білизни гарячою водою, сушка при високих температурах, ретельне миття рук. Уникайте розчісування анальної області, коротко стрижіть нігті.

Якщо у когось в сім'ї виявлено гострики, то лікування призначається всім контактним особам (родичі і друзі, з ким близько спілкується пацієнт, одноклассники або одногрупники в дитячому садку).

Якщо не лікуватися всім контактним особам одночасно, захворювання може повторюватися знову і знову!

Чим раніше буде виявлена хвороба, тим швидше її зможуть вилікувати!

 

Лікар-паразитолог  Михно Тетяна

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь