Дубівська громада

Івано-Франківська область, Калуський район

Що таке кишковий ієрсиніоз ?

Дата: 11.11.2022 21:11
Кількість переглядів: 1065

Що таке кишковий ієрсиніоз ?
    
     Вперше кишковий ієрсиніоз був описаний в 1939 році Шлейфштейномі Колеманом (США). З того часу хворобу реєструють у багатьох країнах світу.Фото без опису
 Доведено, що ієрсинії, перед тим як викликати інфекцію, повинні перейти з «теплового господаря» в неживий холодний резервуар, де вони набувають необхідний комплекс патогенності. Можливо тому, найчастіше ієрсиніоз серед людей і тварин реєструються у країнах, де  переважає холодний клімат. Для ієрсиніозу характерний сезонний підйом захворюваності. Пік захворюваності припадає на осінньо-зимовий період.

Кишковий ієрсиніоз – це інфекційне захворювання, збудником якого є бактерія Yersinia enterocolitica. Більш схильні до недуги маленькі діти. Джерелом інфекції можуть виступати свині, гризуни, собаки. Збудник захворювання мешкає в грунті. В організм тварин він потрапляє разом з водою і кормом. Ключова роль у передачі інфекції відводиться домашнім вихованцям (кішкам і собакам), а також сільськогосподарським тваринам і гризунам. Щурі та миші бігають по складах і льохах, тому їх випорожнення можуть потрапляти на продукти харчування, а також в резервуари з чистою водою.

   Особливе значення мають овочі й фрукти, що вживаються в сирому виді. Забруднюватися ієрсиніями, також вони можуть і на полях, при контакті з гризунами, або якщо поле підживлене гноєм інфікованих тварин.

Особливістю ієрсиній є здатність швидко розмножуватися при низьких температурах, а це - саме температура сховищ та побутових холодильників в кожному домі.

Кишковий ієрсиніоз  це хвороба — імітатор. Симптоми захворювання можуть імітувати скарлатину, ГРВІ, кишкові інфекції, апендицит, сепсис, ревматизм, мононуклеоз та інші захворювання.

Інкубаційний період захворювання від 1-2 днів до 2 тижнів. Прояви супроводжуються нудотою, блювотою, болями в животі, закрепами або проносом, почервонінням обличчя, шиї, кистей рук, стоп, висипкою по тілу. Добавляються ознаки застуди — нежить, кашель, біль в горлі, кон'юнктивіт. Можуть збільшуватися лімфатичні вузли, печінка, селезінка, з'явитися жовтяниця очей і шкіри. Захворювання протікає в різних клінічних формах з різним ступенем важкості.

     Для профілактики захворювання: необхідно ретельно мити під проточною водою овочі та фрукти, особливо зелень. Із капусти завжди знімати верхнє листя, салати готувати для одного прийому, молоко пити кип'яченим, всі продукти в холодильнику зберігати в закритій тарі, а сам холодильник розморожувати та мити не рідше один раз в місяць. Не допускати проникнення в приміщення гризунів.

   Наше здоров'я - в наших руках !

 

Помічник лікаря-епідеміолога  відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)та   профілактики інфекційних захворювань Ткачук Л.В.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь