Дубівська громада

Івано-Франківська область, Калуський район

Що таке кишковий ієрсиніоз ?

Дата: 11.11.2022 21:11
Кількість переглядів: 1752

Що таке кишковий ієрсиніоз ?
    
     Вперше кишковий ієрсиніоз був описаний в 1939 році Шлейфштейномі Колеманом (США). З того часу хворобу реєструють у багатьох країнах світу.Фото без опису
 Доведено, що ієрсинії, перед тим як викликати інфекцію, повинні перейти з «теплового господаря» в неживий холодний резервуар, де вони набувають необхідний комплекс патогенності. Можливо тому, найчастіше ієрсиніоз серед людей і тварин реєструються у країнах, де  переважає холодний клімат. Для ієрсиніозу характерний сезонний підйом захворюваності. Пік захворюваності припадає на осінньо-зимовий період.

Кишковий ієрсиніоз – це інфекційне захворювання, збудником якого є бактерія Yersinia enterocolitica. Більш схильні до недуги маленькі діти. Джерелом інфекції можуть виступати свині, гризуни, собаки. Збудник захворювання мешкає в грунті. В організм тварин він потрапляє разом з водою і кормом. Ключова роль у передачі інфекції відводиться домашнім вихованцям (кішкам і собакам), а також сільськогосподарським тваринам і гризунам. Щурі та миші бігають по складах і льохах, тому їх випорожнення можуть потрапляти на продукти харчування, а також в резервуари з чистою водою.

   Особливе значення мають овочі й фрукти, що вживаються в сирому виді. Забруднюватися ієрсиніями, також вони можуть і на полях, при контакті з гризунами, або якщо поле підживлене гноєм інфікованих тварин.

Особливістю ієрсиній є здатність швидко розмножуватися при низьких температурах, а це - саме температура сховищ та побутових холодильників в кожному домі.

Кишковий ієрсиніоз  це хвороба — імітатор. Симптоми захворювання можуть імітувати скарлатину, ГРВІ, кишкові інфекції, апендицит, сепсис, ревматизм, мононуклеоз та інші захворювання.

Інкубаційний період захворювання від 1-2 днів до 2 тижнів. Прояви супроводжуються нудотою, блювотою, болями в животі, закрепами або проносом, почервонінням обличчя, шиї, кистей рук, стоп, висипкою по тілу. Добавляються ознаки застуди — нежить, кашель, біль в горлі, кон'юнктивіт. Можуть збільшуватися лімфатичні вузли, печінка, селезінка, з'явитися жовтяниця очей і шкіри. Захворювання протікає в різних клінічних формах з різним ступенем важкості.

     Для профілактики захворювання: необхідно ретельно мити під проточною водою овочі та фрукти, особливо зелень. Із капусти завжди знімати верхнє листя, салати готувати для одного прийому, молоко пити кип'яченим, всі продукти в холодильнику зберігати в закритій тарі, а сам холодильник розморожувати та мити не рідше один раз в місяць. Не допускати проникнення в приміщення гризунів.

   Наше здоров'я - в наших руках !

 

Помічник лікаря-епідеміолога  відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)та   профілактики інфекційних захворювань Ткачук Л.В.

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь